Bordspellentornooi

Op zondag 10 maart 2024 gaat voor de 24ste keer ons Bordspellentornooi "Memorial Geert Lagrou" door.

Hoe verloopt een dergelijk tornooi?

Vooraf inschrijven is verplicht. Het is namelijk ondoenbaar om op de dag zelf de tafels te verdelen. Je kan inschrijven via onze website, en dit vanaf zondag 11 februari tot en met donderdag 7 maart.

Op 10 maart openen de deuren om 9u30. Vanaf dan kun je je komen aanmelden, en betaal je het inschrijvingsgeld, dat 10€ bedraagt.
Als je ingeschreven was, maar je kunt onverhoopt toch niet komen, laat dan zo snel mogelijk iets van je horen. Er zal immers hier en daar aan de tafelverdeling moeten gesleuteld worden om je afwezigheid op te vangen.

De dag is verdeeld in drie sessies: van 10u tot 11u45, van 12u30 tot 15u30 en van 15u45 tot 17u15. In elke sessie heb je de keuze uit ongeveer vijftien spellen. Je geeft via het inschrijvingsformulier voor elke sessie twee keuzes op: een voorkeursspel, en een reservespel. Wij doen ons best om iedereen de eerste keuze te geven, maar soms is het onvermijdelijk dat iemand het reservespel krijgt. Je kunt ook opteren om een of meerdere sessies niet te spelen. De inschrijvingsprijs blijft echter dezelfde.

Om 10u stipt beginnen we te spelen. Aan de hand van de keuzes die je maakte op het inschrijvingsformulier krijg je een tafel en medespelers toegewezen. De startspeler en de initiële beurtvolgorde werden ook al vooraf geloot.
Spellen die dit jaar voor de eerste keer geprogrammeerd worden, worden uitgelegd. Voor spellen die vroeger al geprogrammeerd werden, voorzien we geen uitlegger meer. Dit betekent echter niet dat je aan je tafel geen bereidwillige medespeler kan vinden, die snel de essentiële begrippen nog even met je doorneemt.

De eindstand van elk spel wordt omgezet in punten. Grosso modo kun je stellen dat de winnaar 100 punten krijgt, de laatste 0 punten, en de anderen een aantal punten evenredig met het aantal spelers (bijvoorbeeld: 100, 75, 50, 25 en 0 punten bij een spel met 5 spelers). Daar bovenop komt voor iedereen nog een kleine bonus die rekening houdt met de onderlinge verhouding van de scores tijdens het spel, en met het aantal spelers aan de tafel.

Om 12u zouden alle spellen van de eerste sessie afgelopen moeten zijn, en kunnen we beginnen aan de tweede sessie. In afwachting vind je voldoende te eten en te drinken aan de bar, die doorlopend open is.

Na drie sessies heb je dus drie keer punten gekregen, en wordt de daguitslag berekend. Daarna is het tijd voor de prijsuitreiking. Iedereen gaat met een spel naar huis. De tien beste spelers mogen eerst kiezen van de prijzentafel. De anderen gaan in de trommel en ook zij mogen in de gelote volgorde gaan kiezen van de prijzentafel. Het is dus niet omdat je niet hoog eindigt in de rangschikking dat je geen kans meer maakt op een mooi spel.

De sfeer aan een tornooitafel is gewoonlijk wat ernstiger dan op een gewone spelavond. Het is immers "voor echt", en de meeste spelers zijn geneigd om zich wat beter te concentreren, en te trachten het maximale uit hun zet te halen.

Per sessie zijn er een tiental spellen die op alle acht tornooien van het circuit gespeeld worden. Aan het einde van het seizoen wordt er per spel gekeken wie hoogste gemiddelde score behaald heeft, dus het totaal aantal punten gedeeld door het aantal deelnames aan dit spel op de verschillende tornooien. De beste spelers kunnen dan strijden voor de Belgische titel in dit spel op de Nationale finale, die eind november/begin december in Aarschot doorgaat.

,